23 Haziran 2018 Cumartesi Saat:
13:09
04-01-2018
  

Gümüş ve Altın Kullanmak

Ayetullah Seyyid Ali Hamanei'nin Fetvalarından Derlenerek Hazırlanmıştır.

Facebook da Paylaş

 

 

Ehlader Araştırma Bölümü

 



Soru 445: Erkeklerin altın yüzük takmasının hükmü nedir? (özellikle namazda.)

Cevap: Erkeklerin altın yüzük takması caiz değildir ve onunla kılınan namaz da batıldır.



Soru 446: Erkeklerin beyaz altından (platinden) yapılmış yüzük takmasının hükmü nedir?

Cevap: Beyaz altın denilen şey, sarı altında bulunan maddeden başka bir maddeye sahipse, ondan yapılan yüzüğü takmak haram değildir.



Soru 447: Ziynet için olmaz ve kimse de göremezse, şer'an altın takmalarının sakıncası var mıdır?

Cevap: Ziynet kastıyla olmasa ve başkaları görmese bile erkeklerin mutlak surette altın takmaları haramdır.



Soru 448: Erkeklerin altın kullanmasının hükmü nedir? Bazılarının nikah akdi okunması gibi kısa bir zaman için erkeğin altın takmasının sakıncasının olmadığını iddia ettiklerini görüyoruz.

Cevap: Erkeklerin altın kullanmaları haramdır; ister kısa süreli olsun, isterse uzun süreli, haram olma yönünden hiçbir farkı yoktur.



Soru 449: Namaz kılanın elbisesinin hükümlerini ve erkeğin altınla ziynet etmesinin haram olduğunu dikkate aldığımızda şu hususların hükmü nedir:



a) Altınla ziynetlenmekten maksat erkeklerin mutlak olarak, hatta kemik ameliyatı ve diş yaptırma gibi durumlarda bile altın kullanmaları mıdır?



b) Yaşadığımız bölgenin gelenekleri gereği, yeni evlenen gençler sarı altından olan nişan yüzüğü takarlar; bunun halkın genelinde kesinlikle erkek için ziynet sayılmadığı, sadece kişinin evlilik hayatına başladığının belirtisi olduğu dikkate alındığında bunun hükmü ne olur?



Cevap: a) Erkeklerin altın kullanmasının haram oluşunun ölçüsü ona "ziynet" denilmesi değildir. Her ne şekilde ve her ne niyetle olursa olun, erkeklerin altın takmaları haramdır. Neticede altın takmak ister yüzük olsun, ister bilezik, ister zincir vb. olsun erkeklere haramdır. Ama ameliyatta veya diş yapımında erkeğin altın kullanmasının sakıncası yoktur.



b) Erkeklerin sarı altından olan nişan yüzüğü takmaları mutlak surette haramdır.



Soru 450: Kadınların kullanmadığı erkeklere mahsus altın mücevherlerin yapım ve satımının hükmü nedir?



Cevap: Altın mücevherler yapmak erkeklerin kullanması için olursa haramdır; yine onun bu gayeyle alım ve satımı da haramdır.



Soru 451: Bazı misafirliklerde gümüş tabaklarda tatlı sunduklarını görmekteyiz; bu, gümüş tabakta yemek yemek sayılır mı? Hükmünü açıklar mısınız?



Cevap: Yemek kastıyla gümüş tabaktan bir şey almak haramdır.



Soru 452: Erkekler için dişleri altınla kaplamak veya altın diş taktırmak caiz midir?



Cevap: Sakıncası yoktur; ancak ziynet için olursa ikisi aşağı ve ikisi yukarıda olmak üzere öndeki dört dişte sakıncalıdır.



Soru 453: Dişleri altınla kaplamanın sakıncası var mıdır? Dişleri platinle kaplamanın hükmü nedir?



Cevap: Dişleri altın veya platinle kaplamanın sakıncası yoktur; ancak ziynet için olursa dişleri, özellikle alt ve üst taraftan ön dişleri altınla kaplatmak sakıncasız değildir.


 

Facebook da Paylaş
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Kategorideki Diğer Haberler