18 Kasım 2017 Cumartesi Saat:
16:05
21-03-2016
  

Humus

Soru 1: Maaşı olan kadının eğer malları kocasıyla ayrı değilse kocasından ayrı humus vermesi gerekir mi

Facebook da Paylaş


Soru 1: Maaşı olan kadının eğer malları kocasıyla ayrı değilse kocasından ayrı humus vermesi gerekir mi, yoksa ortak giderlerinden arta kalan malların humusunu verseler yeterli midir?
Cevap 1: Kadın ve erkek ayrı ayrı humus yılına sahiptirler ve herkesin kendi malının arta kalanının humusunu vermesi vaciptir.

 

Soru 2: Eğer humusunu verdiğim parayı harcarsam ve daha sonra o para miktarında yeniden para kazanırsam, bu yeni paranın humusu var mıdır?
Cevap 2: Evet, yeni kazandığınız paranın humusu vardır.

Soru 3: Ev almak için bankadan kredi alma kastıyla bankaya bir miktar para emanet olarak bırakılmıştır. Acaba bu emanet bırakılan parada humus var mıdır?
Cevap 3: Eğer bankaya bırakılan bu para o yılki gelirinizden olursa mali yılbaşında ona humus gelir.


Soru 4: Bağ yapmak kastıyla bir arsa aldım, ama henüz orasını bağ yapabilmiş değilim. Eğer humus yılbaşım ulaşırsa oraya humus gelir mi? Eğer cevabınız olumluysa humus miktarını nasıl hesap etmem gerekir?
Cevap 4: Eğer bu arsayı yıl içerisindeki gelirinizden, ihtiyaçlarınızı gidermek ve dinlenme yeri yapmak  için aldıysanız ve böyle bir yere sahip olmak örfün nezdinde sizin şanınıza uygunsa bu arsanın humusu yoktur.


Soru 5: Yirmi yıl önce çok düşük bir fiyata alınan ve şu ana kadar yaklaşık olarak değeri iki bin kat artan ve humusu hala verilmeyen yerin hükmü nedir?
Cevap 5: Yere ödediği meblağın humusunu vermekle yükümlüdür, ama yerin fiyatında aşırı bir fark oluştuğundan ihtiyata uygun olan artan miktarda musalehe (müçtehit veye müçtehidin izin verdiği birisiyle mutabakata varma) etmektir.

 

Soru 6: Bendeniz bakanlıklardan birisine bağlı bir üretim şirketine ait hisselere sahiptim. Ben her yıl sizin vekillerinizden birisi vasıtasıyla humusumu ödüyorum. Şu anda şirkette olan hisselerimi satmış bulunuyorum. Acaba buradan elde ettiğim gelirde humus var mıdır?
Cevap 6: Eğer şirketteki hisseleri; humusu verilmiş para, hibe, miras veya benzeri bir şeyle satın almışsanız, bu hisselerin satışından elde ettiğiniz paraya humus vermeniz gerekmez. Ama bu hisseleri humusu verilmemiş yıl içindeki gelirlerinizden almışsanız, hisselerin satışından elde ettiğiniz gelirin humusunu vermeniz gerekir.

Soru 7: Birisi humusu verilmiş parayla bir arsa almış ve bir kaç yıl sonra onu satarak onun parasıyla başka bir arsa almıştır. Halihazırda bu arsayı da satmak istiyor. Acaba bu arsanın parasına humus düşer mi?
Cevap 7: Eğer bu arsayı ticari maksatla almışsa (yani satın almış ki fiyatı yükseldiğinde satsın ve kar etsin) o yerin şu anki değerinden humusu verilmiş değeri çıkartılarak geriye kalan kısmının humusunun verilmesi gerekir.


Soru 8: Zaruri ihtiyaçlar için tasarruf yoluyla biriktirilmiş paraya üzerinden yıl geçer geçmez humus mu gelir, yoksa bir müddet geçmesi mi gerekir? İkinci durumda geçmesi gereken süre ne kadardır?
Cevap 8: Eğer yıl içinde önümüzdeki yılın ihtiyaçları için bir miktar para biriktirilirse eğer bu para birkaç gün içerisinde harcanacaksa veya bir miktar birikmiş paraya sahip olmak bu şahsın ihtiyacı sayılırsa bu paraya humus gelmez.

 

(Ayetullah Hamanei'nin Fetvaları Baz Alınmıştır)

Facebook da Paylaş
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Kategorideki Diğer Haberler