21 Eylül 2018 Cuma Saat:
17:25
05-03-2018
  

İmam Zeynelabidin Camii (Güneşli) + FOTO

Bu hafta 'Camilerimiz' projesinin üçüncü durağı; değerli alimimiz Zeynelabidin Solhan Hocamızın bulunduğu İmam Zeynelabidin Camii.

Facebook da Paylaş

 

 

 

Ehlader Araştırma Bölümü

 

Ehlader Araştırma Bölümü olarak ülkemiz içerisinde bulunan Cami, Dernek, Hüseyniyye ve Yardım Kuruluşlarımızı, Alimleri ve kurucuları ile siz değerli okuyucularımıza ulaştırmak için 'Camilerimiz' adlı projemizi iki hafta önce hayata geçirmiştik.

 

'Camilerimiz' projesinin ilk durağı değerli alim arkadaşımız Resul Nur Hocamızın bulunduğu Hz. Ali Ekber Camii olmuş, ikinci durağı ise Esenyurt Muhammediye Camiinin değerli hocası Hamza Aydın olmuştu. Bu haftaki durağımız ise değerli alimimiz Zeynelabidin Solhan Hocamızın bulunduğu İmam Zeynelabidin Camii.

 

 

Bismihi Teala

 

1. Soru: Değerli Hocam, kıymetli vaktinizi bizlere ayırdığınız için öncelikle size çok teşekkür ederiz. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

 

Cevap:  Zeynelabidin Solhan, 01.04.1966 tarihinde Iğdır'ın Tuzluca ilçesinin Aliköse Köyü'nde dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi köyde tamamladım. Kuran okumayı kendisi bir hoca olan rahmetli babamdan öğrendim. 1979 yılında Farsça öğrenmek için Iğdır'a gittim ve Farsçayı merhum Şeyh Hüseyin Akgün'ün yanında okudum. 1981 yılında İstanbul'a geldim 1986'ya kadar çalıştım ve akabinde askere gittim. Askerden sonra 1989 yılında dini eğitim almak için İran'a gittim öğrenimimi tamamlayıp 2000 yılında Türkiye'ye döndüm.

 

2. Soru: Peki, Zeynelabidin Hocam; yurtdışındaki eğitiminiz hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

 

Cevap: Yaklaşık 12 sene medrese eğitimi aldım. Edebiyatla başlayıp, Resail, Mekasib gibi önemli dersleri tamamladım. Bunlar bugünkü tabirle yüksek lisansa denk gelir.

 

Türkiye'ye döndüğüm günden itibaren İmam Zeynelabidin Camiinde göreve başladım ve 18 yıldır Allahın izniyle bu kutsal göreve devam ediyorum.

 

3. Soru: Caminizin yapım çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

 

Cevap: Camimizin temeli 1000 metre kare üzerine inşa edilmiş olup, dört kattan oluşur. Giriş katında şadırvanlar, morg ve dükkanlar vardır. ikinci kat ise Kuran Kursu, Hüseyniye ve Hayrat Salonudur. Üçüncü kat erkekler için ibadet alanı ve dördüncü kat da kadınlara ayrılmış bölümdür. Halkımız ve belediyenin desteğiyle tamamlanması yaklaşık 10 sene sürdü.

 

4. Soru: Zeynelabidin Hocam, Cami faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

 

Cevap: Camimizde Cemaat ve Cuma namazlarımızın yanı sıra; hafta sonu sohbetleri, Ramazan ve Muharrem aylarında her güne özel programlarımız olur. Bayanların ise Kuran okuma, fıkıh ve dua programları var. Yazın çocuklarımıza kursumuzda Kuran dersleri verilir. Ayrıca şehadet ve doğum günlerinde de programlarımız olmaktadır.

 

5. Soru: Gençlerle olan faaliyetleriniz nelerdir. Bu konuda da bize bilgi verir misiniz?

 

Cevap: Cumartesi günleri gençlerle fıkıh ve ahlak derslerimiz olmaktadır. Bir de soru-cevap şeklince bir bölümümüz var. Ayrıca gençlerimizle Yaz aylarında bir takım piknik ve gezi gibi etkinliklerimiz de olmaktadır. Kütüphanemiz var; kitap okuma ve yarışma etkinliklerimiz de gençlerle yaptığımız faaliyetlerdendir.

 

6. Soru: Günümüzdeki İslami gençliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Cevap:  Günümüzdeki İslami gençlik her şeye rağmen iyidir. Böylesi bir ortamda elbette daha iyisi olabilir ama ancak böyle yetişir çünkü bunca yapılan saptırma çalışmaları karşısında bizlerin çalışması çok zayıf kalmaktadır. Buna rağmen çok şükür ki birçok faal gençlerimiz var.

 

7. Soru: Değerli Hocam, İslami Vahdet ilkesi sizce nasıl yorumlanmalıdır?

 

Cevap: Vahdet; inancından taviz vermeden, başkalarının değerlerine saygısızlık yapmadan, ihtilaf çıkaracak şeylerden kaçınıp başkalarıyla dostça geçinmektir.

 

8. Soru: Peki, Zeynelabidin Hocam, İslami Ahlak sizin açınızdan nasıl yorumlanmaktadır?

 

Cevap: İslami Ahlak, Kuran ve Sünnet esasında ele alınmalıdır. Allah Teala, Kuran-ı Kerim'de Hz. Peygamberi bize en güzel örnek olarak gösterir. Allah Resulü de gönderiliş sebebinin güzel ahlağı tamamlamak olduğunu buyurur. Günümüzde maalesef ölçüler değiştirilmiş, başkaları örnek alınmaktadır.

 

9. Soru: Yaşadığınız semtin genel yapısı hakkında bilgi verir misiniz?

 

Cevap: Yaşadığımız bölgede çoğunlukla Ehl-i Sünnet kardeşlerimiz yaşamaktadır. Hamdolsun bugüne değin herhangi bir sıkıntımız olmadı. Cami çevresinde takriben 600 hanede Ehl-i Beyt Mektebine mensup insanlarımız yaşamaktadır. Cuma namazına Ehl-i Sünnet kardeşlerimiz de katılmaktadır ve hatta cenazelerinin yas meclislerini camimizin lokalinde yaparlar. Çok şükür ki kardeşlerimizle tam bir vahdet örneği sergiliyoruz.

 

Değerli Hocam, bizlere bir öğüt ve tavsiyeniz var mıdır?

 

Kendisi tavsiyeye ihtiyacı olan birisi, başkasına tavsiyede bulunamaz. Allah başarılarınızı daim etsin. Saygılar sunarım.

 

Bir Cami Bir Cuma > Zeynelabidin Solhan / Cuma Hutbesi: 

http://mihrap.tv/video.php?id=9875

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ehlader HABER

 
 
Facebook da Paylaş
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Kategorideki Diğer Haberler