22 Haziran 2018 Cuma Saat:
23:39
06-04-2018
  

Muhammediye Camii (Gebze) + FOTO

Bu hafta 'Camilerimiz' projesinin beşinci durağı; değerli alimimiz Cevad Adıgüzel Hocamızın bulunduğu Gebze Muhammediye Camii.

Facebook da Paylaş

 

 

Ehlader Araştırma Bölümü olarak ülkemiz içerisinde bulunan Cami, Dernek, Hüseyniyye ve Yardım Kuruluşlarımızı, alimleri ve kurucuları ile siz değerli okuyucularımıza ulaştırmak için 'Camilerimiz' adlı projemizi yaklaşık iki ay önce hayata geçirmiştik.

 

'Camilerimiz' projesinde bu hafta yine Kocaeli'ye uzanarak değerli alim arkadaşımız Cevad Adıgüzel Hocamızın bulunduğu Gebze Muhammediye Camii'ne konuk olduk.

 

 

Bismihi Teala

 

1. Soru: Cevad Hocam, öncelikle bu değerli vaktinizi bizlere ayırdığınız için size çok teşekkür ederiz. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

 

Cevap: Bendeniz 1978 senesinde Kars Arpaçay'a bağlı Esenyayla köyünde dünyaya geldim. İlkokul birinci sınıfı kendi köyümüzde okudum ve daha sonra Bursa'ya taşındık. İkinci sınıftan lise sona değin de Bursa'da okudum. Lise bittikten sonra 1998 yılında İran'a gittim ve 2004 yılında ise geri döndüm.

 

2. Soru: Peki, Hocam yurtdışındaki eğitiminiz hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

 

Cevap: İslam ilimleri havzasındaki altı yıllık eğitim hayatım Farsça öğrenimi ile başladı. Daha sonra Arap edebiyatı, İslam hukuku, tarih ve mukaddime dediğimiz dersler ile devam etti. Kum İlim Havzası'ndaki üçüncü yılımda branş bölümü olarak Kur'an İlimleri ve Hadis Bölümü'nü seçtim ve sonraki dönemlerde bu konular üzerinde derslere katıldım. Ömrümün en bereketli yılları olan bu dönem içerisinde ilmi olarak diğer talebe arkadaşlarımız ile elimizden geldiğince kendimizi geliştirmeye çalıştık. 

 

3. Soru: Cevad Hocam, Türkiye’ye döndükten sonra nelerle meşgul oldunuz?

 

Cevap:  2004 senesinde Kum'dan ayrılarak Bursa'ya geri döndüm ve hemen akabinde de vatani görevimi yerine getirmek için askere gittim. Terhisimden sonra birçok faaliyette görev aldım ve şu anda da Gebze Muhammediye Camii'nde alimlik yapmaktayım.

 

4. Soru: Muhammediye Camii hakkında bize kısaca bilgi verir misiniz?

 

Cevap: Kocaeli'nin Gebze ilçesinde yer alan ve temelleri 1994 senesinde atılan camimiz yaklaşık 400 metrekare üzerine inşa edilmiştir. En alt katında yeterince büyük bir yemekhane, lavabolar ve morg bulunmaktadır. Üst katta ise camiye ait bir dükkan ve kadılara ait bir toplantı salon bulunmaktadır. En üst kat ise namaz kılıp, önemli günlerin tertiplendiği caminin esas bölümü yer almaktadır.

 

5. Soru: Cevad Hocam, cami faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

 

Cevap: Camimizin faaliyetlerini kısaca şöyle sıralayabiliriz; hergün vakit namazlarına başlamadan önce 15-20 dakikalık sohbetler olmaktadır. Salı günleri ise kadınların kendi aralarında haftalık sohbet ve dua programları vardır. Ramazan ve Muharrem ayları programları ise camimizin en hareketli ve maneviyat dolu zaman dilimidir. Peygamber Efendimiz, Hz. Fatıma ve Ehl-i Beyt İmamlarımızın şahadet ve doğum günlerinde de Muhammediye Camii'nde programlar düzenlenmektedir. Yaz tatillerinde ise çocuklar için Kur'an dersleri verilmektedir.

 

6. Soru: Günümüz İslam gençliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Cevap: Gençlerimiz için umutlu olmamız gereklidir. Maaşallah hepsi pırıl pırıl evlatlarımız. Onları kazanmak için kendi kapasitemizce birşeyler yapabilirsek; dine, mektebe, topluma faydalı birer fert olcağına inanıyorum. Hiç şüphesiz bunun için biraz çaba ve özveri güzel sonuçlara gebedir.

 

7. Soru: Yaşadığınız semtin genel yapısı hakkında bize biraz bilgi verir misiniz?

 

Cevap: Yaşadığımız şehrin bir sanayi bölgesi olması hasebiyle her kesimden insan var. Azeri kesim ise dağınık bir halde. Cami etrafında bir kaç Azeri cemaati vardır. Buna rağmen hiçbir sorun olmadan günlük hayat devam etmektedir. Ehl-i Sünnet kerdeşlerimiz de bizleri Cuma namazlarında yalnız bırakmamaktadır. Bizler de onların cenaze merasimlerine ve diğer toplumsal etkinliklerine iştirak etmekteyiz.

 

8. Soru: Cevad Hocam, İslami Vahdet ilkesi sizce nasıl yorumlanmalıdır?

 

Cevap: Vahdet, sahip olduğumuz inanca ve değerlere sahip çıkarak karşı tarafı da incitmeden, kırmadan bir çatı altında yaşayabilmektir. Ama maalesef ümmet olarak bundan çok uzağız. En azından itikadı vahdetimiz olmasa da siyasi bir vahdete muhakkak ihtiyaç vardır. Lakin yaşadığımız bu devirde bizler bundan bile çok çok uzağız.

 

9. Soru: Değerli Hocam İslami Ahlak sizin açınızdan nasıl yorumlanmaktadır?

 

Cevap: Dinin sahibi, yüce bir öğretmen vasıtasıyla bunun yolunu bize beyan etmiştir. Bizler bütün işlerimizde ve bu konuda tabibin bizlere sunmuş olduğu reçeteye uymalıyız. Bugüne değin Kur'an ve Ehl-i Beyt'e uyulsaydı alem gülistan olacak ve İslami değerler ve ahlak da yeryüzünde piyade olacaktı. Aksi halde bu öze dönülmediği sürece ahlaki değerler de unutulacaktır.

 

10. Soru: Son olarak bize tavsiyelerde bulunabilir misiniz?

 

Cevap: Rabbim dine, mektebimize hizmet edenleri muvaffak kılsın. Zahmet çekip geldiğiniz için de Rabbim sizlerden razı olsun.

 

Cevad Adıgüzel Hoca'nın Cuma Hutbesi İçin aşağıdaki Linki Ziyaret Edin:

 

http://www.mihrap.tv/-cevat-adiguzel-cuma-hutbesi_i9886.html

 

 

Muhammediye Camii Giriş Kapısı

 

Yevmiye Namazlarından Önceki 15-20 Dakikalık Sohbetlerden Bir Kare

 

Cuma Namazından Bir Kesit

 

Cuma Namazından Bir Kesit

 

 
 
  
 
Muhammediye Camii İçerisinden Bir Detay
 
 
Değerli Alimimiz Cevad Adıgüzel Hoca
 
 
Cami Müştemilatına Ait Yemekhane
 
 
Cami Müştemilatına Ait Yemekhane
 
 
Bayanlara Ait Toplantı Salon
 
 
1994 Senesinde Hizmete Giren Muhammediye Camii (Gebze)
 
 
Facebook da Paylaş
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Kategorideki Diğer Haberler