Özellikle ülkemizin batı kesimlerinde kurak geçen kış ayları ve yağmayan karlar nedeniyle yaza doğru bizleri büyük bir problem beklemekte.
Dengesi iyiden iyiye bozulmuş doğanın bizi daha ne kadar idare edeceği de meçhul.
Araştırmacılar son on yılın en kurak aylarına hazır olmamız gerektiğini dillendirirken, Corona Virüs nedeniyle mevsimin çok çok üzerinde tüketilen su konusunda da bizleri duyarlı olmaya davet ediyorlar.
Virüs ve hijyen nedeniyle ellerimizi uzmanların söylediği şekilde uzun süre sabunlu su ile yıkamamız gerekmekte. Ama su kullanımına dikkat etmezsek, barajlardaki su seviyesi yaza doğru iyice düşerek, sıkıntılı bir dönem yaşayabiliriz.
Uzmanlar bu konuda şöyle diyor:
"Bu, hepimizin vatandaşlık görevidir. Örneğin, alınan tedbirler kapsamında elimizi çok sık yıkamamız gereken bu günlerde, en az 20 saniye süren sabunlama esnasında suyu akar vaziyette bırakmak yerine ufak bir dokunuşla musluğu kapatabilir, durulama için musluğu tekrar açarak el yıkama işlemini bitirebiliriz. Yine diş fırçalarken ve yüz yıkarken de aynı hassasiyetle hareket etmemiz, önemli miktarda suyumuzun heba olmasına mani olacaktır. Günlük yaşantımızda alacağımız bu gibi basit ama etkili tedbirlerle aşırı su sarfiyatının önüne geçmek elimizdedir. Söz gelimi sadece duş alma süremizi 1 dakika azaltarak, kişi başına yıllık 18 ton su tasarrufu sağlayabiliriz. Öte yandan duş alma süremizi 1 dakika azaltarak dahi ne kadar sudan tasarruf edeceğimizi bilmeliyiz.”
Burada aklımıza Merhum İmam hakkında Ayetullah Kadirî'nin anlattığı şu anı gelmekte:
Ben Paris'te defalarca İmam'ın abdest alışına şahit oldum. Abdest alırken aralarda musluğu kapatıyor, lazım olduğunda tekrar açıyordu. Bu şekilde suyun boş yere akmasını engelliyordu. Rivayetlerde geçen Allah Resulü'nün (saa) abdest alışı gibi alırlardı. Bir bardak su yeterdi ona. Rivayetlere göre yüzün ve ellerin bir avuç suyla yıkanması yeterliymiş. İmam birçok müçtehidin aksine vermiş olduğu fetvada, abdest uzuvlarının birden fazla yıkanmasının müstehap olmadığını ve en faziletli abdestin Peygamber Efendimizin yaptığı gibi bir avuç su ile ve bir defa yıkamakla olduğunu bildiriyordu.
İmam bazen su içtiğinde, eğer bardağın içinde su kalmışsa onu dökmez, bardağın üzerini kapatıp tekrar içmek istediği zaman kullanırdı. Onun için suyun kalmış veya sıcak olması hiç sorun değildi.[1]
İşte bu yüzden hepimizin ellerimizi yıkarken veya temizlik yaparken suyu daha az nasıl kullanabiliriz bunu araştırmamız ve hassasiyet göstermemiz gerekmekte.
İSKİ’den alınan son verilere göre İstanbul barajlarında doluluk oranı son yağmurlar ile birlikte yüzde 63.81 seviyesine kadar çıktı ama yine de geçen yıla göre gözle görülür bir düşüş var.
Önce kendimize ve sonra çocuklarımıza zaman, elektrik, su ve para konusunda nasıl tasarruf edilir bunu öğretmeliyiz.