Rusya Ukrayna’ya Niçin Saldırdı?

Belki de hiçbir kimse Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağını ve işgal etmeye çalışacağını beklemiyordu. Hatta Amerikalı ve Avrupalı yetkililer bile böyle bir durumu öngörmüş olamayabilirler. Her halükârda Rusya Ukrayna’ya saldırdı ve Ukrayna’nın tamamını işgal etmeye çalışmaktadır. Peki, ama Rusya niçin Ukrayna’ya saldırdı ve niçin işgal etmeye çalışmaktadır?

Cevap:

1.1990’lı yıllarda Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra birçok ülke bağımsızlığını ilan etti. Özellikle Rusya’nın batı tarafında bulunan Lehistan, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya gibi ülkeler Avrupa birliğine katıldılar. Rusya bu ülkelerin Avrupa birliğine katılmalarını kendisi için bir tehlike olarak gördü. Rusya’nın çıkarlarına karşı fiili bir durum içinde olurlarsa Avrupalı ülkelerle her türlü ilişkiyi kesebileceğini söyledi.

2. Bir süre sonra Avrupa, Ukrayna’yı ve Gürcistan’ı da kendi birliğine alacağını ilan etti. Rusya buna şiddetle karşılık verdi ve kendileri için millî güvenlik sorunu olduğunu açıkladı. Özellikle Amerika ve Nato birliklerinin kendi sınırlarına yakın yerlerde konuşlanmalarını kabul edemeyeceğini bildirdi.

3. Ukrayna halkının oylarıyla devletin başında olan Yanukoviç hükümeti 2012’den itibaren AB ile ortaklık için müzakere etmeye başladı. AB ile böylesi kapsamlı bir anlaşma Rusya ile ilişkileri olumsuz etkileyecekti. Bu nedenle Yanukoviç anlaşma yapmaya da sıcak bakmıyordu. Bu nedenle 2014’de Amerika ve Avrupa’nın kışkırtmasıyla Ukrayna halkının bir kısmı birtakım eylemler düzenledi. Göstericilerle polis arasındaki karşılıklı şiddet gösterileri zamanla çatışmaya dönüştü ve 18'i polis olmak üzere 130 vatandaş hayatını kaybetti. İsyan sürüyor ve bastırılamıyordu. Sonunda Yanukoviç Rusya'ya sığındı ve aynı gün parlamento tarafından azledildi.

4. Yanukoviç Rusya’daydı. Oylamayı yasadışı ve geçersiz olarak nitelendirdi. Rusya’dan yardım etmesini istedi. Rusya bu durumun darbe olduğunu söyledi. Ukrayna’nın içinde Yanukoviç'e destek veren bölgelerde darbeye karşı eylemler düzenlendi. Kırım Yanukoviç’e destek veren bölgeler arasındaydı. Bu nedenle Kırım’da referanduma gidildi ve halka Rusya’ya katılıp katılmak istemedikleri soruldu. Halkın oy kullanabileceklerinin yüzde % 83’ü oylamaya katıldı ve % 96’sı Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya katılmayı istedi. Bu nedenle Rusya askerleri Kırım’a girdi ve orayı egemenliği altına aldı.

5. Ukrayna’da Yatsenyuk liderliğindeki geçici hükümet Avrupa Birliği'yle ortaklık anlaşması imzaladı. 2014 Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimi sonucu Proşenko Ukrayna'nın yeni cumhurbaşkanı oldu ve Rusya’yı tam olarak kışkırtacak şeylerden kaçınmaya çalıştı. Ancak 2019 yılı Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçiminde Zelenski kazandığından Proşenko‘nun görevi bitti.

6. Zelenski, 25 Ocak 1978 tarihinde Ukrayna’da Yahudi bir ailenin oğlu olarak doğmuştur. Hukuk fakültesinde öğrenci olduğu yıllarda bir grup arkadaşıyla birlikte bir komedi grubunu kurdu. Kendi grubu ile yarışmalara katılarak ve gösteriler düzenleyerek şöhreti yakalayan Zelenski, daha sonra hem Rusya hem de Ukrayna yapımı çeşitli dizi ve filmlerde rol aldı. Komedi gösterileri için senaryolar yazan Zelenski, farklı televizyon programlarında boy gösterdikçe Ukrayna’nın en ünlü ekran yüzlerinden biri oldu. Ukrayna’da 2014 yılında patlak veren iktidar karşıtı gösterilere destek veren Zelenski, ülkenin doğusunda Rusya yanlılarına karşı savaşan askerler için birçok konser ve gösteri organize etti.

Zelenski, 2015 yılında Ukrayna’da Halkın Hizmetkârı adlı televizyon dizisinde canlandırdığı “Devlet Başkanı Goloborodko” karakteriyle milyonların sevgilisi oldu. 2018 yılında bu diziden esinlenerek “Halkın Hizmetkârı” partisini kurup siyasete adım atan Zelenski, kısa sürede devlet başkanlığına adaylığını açıkladı ve seçimlerden birinci çıktı. Zelenski hükümeti boyunca Amerika ve Avrupa yanlısı bir politika izledi. Emperyalizmin ve Siyonizmin Ukrayna’nın içinde rahat hareket etmesini sağladı. Diğer taraftan Rusya’ya karşı siyaset geliştirmeye çalıştı. Hatta Ukrayna’nın içindeki Rus kökenli vatandaşların veya Rusya yanlısı olan halkın yaşadıkları bölgelere önem vermedi. Oralarda kaosun, kargaşanın, terörün artmasına izin verdi.

7. Gelinen son noktada birkaç gün öncesine kadar Ukrayna toprakları içinde yer alan ancak genelini Rus kökenli vatandaşların oluşturduğu Donetsk ve Luhansk bölgeleri bağımsızlıklarını ilan ettiler. Rusya onların bağımsızlıklarını tanıdı. Ardından Amerika ve Avrupa istihbaratlarının Ukrayna’da bulunmalarını da bahane ederek hem o bölgelere hem de Ukrayna’nın diğer yerlerine askerlerini göndermeye başladı. Böylece Rusya ve Ukrayna savaşı başlamış oldu.

Rabbimiz kâfirlerin şerlerini güzel ülkemizden, aziz milletimizden ve bütün Müslümanlardan uzak tutsun.