Nevruz Avrupa ve Asya'yı kapsayan ve yüz milyonlarca insanın yaşadığı geniş bölgelerde Nevruz Bayramı dostluk ve kardeşlik bayramı olarak kabul edilir.
Ehlader Araştırma Bölümü
Her sene 21 ve 22 Mart başta Azerbaycan'da, İran'da, Türkiye'de, Gürcistan'da, Hindistan'da, Pakistan'da, Afganistan'da, Özbekistan'da, Makedonya'da, Tacikistan'da, Kırgızistan'da, Kazakistan'da, Irak'ta, Suriye'de yaşayan çeşitli etnik ve dini gruplar, Çin'in batı eyaletlerinde yaşayan insanlar, ayrıca Tatarlar, Kuzey Kafkasya ve Rusya'nın diğer eyatlerinde yaşayan insanlar bahar bayramı ve güneş takvimine göre yeni yılın gelmesini - Nevruz Bayramı'nı kutluyorlar. Avrupa ve Asya'yı kapsayan ve yüz milyonlarca insanın yaşadığı geniş bölgelerde Nevruz Bayramı dostluk ve kardeşlik bayramı olarak kabul edilir ve sadece Müslümanlar tarafından değil, diğer milletler ve dinler tarafından da kutlanır.
Nevruz Bayramı dünyada en eski bayramlardan biridir ve yeni hayatın başlangıcını temsil ediyor. Nevruz gelenekleri sadece bizimle eski uygarlıklar arasında bağ kurmuyor, aynı zamanda geçmiş, şimdi ve geleceğin arasında bir köprü kuruyor.
Bu geniş coğrafyanın en önemli bayramlarından, baharın habercisi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı'nı çeşitli geleneklerle kutlayan Azeriler ve İranlılar ise sanırız bu bayramı en içten yaşayan iki millet.
Yalnızca duygu olarak değil kullanılan argümanlar ve yapılan hazırlıklarda yer alan semboller de Azeri ve Farslar için oldukça önemli. Mesela bir kaba konularak ıslatılan buğdayların yeşermesi sonucu oluşan "Semeni", Nevruzun en önemli sembolü olarak kabul ediliyor.
Yine anlattığına göre 13 gün süren Nevruz Bayramında 13. gün herkes doğaya çıkıyor, kimse evde oturmuyordu. 13 gün boyunca, evin en güzel yerinde Heft-sin (Sin harfiyle başlayan yedi sembol) sofrası kurulu vaziyette kalıyordu. Sofranın etrafına oturulup dualar okunuyor, sofrada her daim olması gerekenler aynı zamanda sembolik anlamları gereği o anlamı, bereketiyle eve çağırıyordu.
Yedi Sin:
Buğday (Semeni=Hayat), Elma (Sib=meyve verme), Sumak (bolluk), Sirke (kök), Sarımsak (Sir=uğur), Sikke (bereket) ve iğde (Sincid=tatlı). İşte bunlar Heft-Sin Sofrası'nın olmazsa olmazlarıdır. Nevruz sofrasına konulan diğer şeylerse, değişik renklere boyanmış yumurtalar, mum, ayna ve fanus içerisinde kırmızı balıktır.
Nevruz Duası:
"Ey kalpleri ve gözleri değiştirip inkılaba uğratan, ey geceyi ve gündüzü birbiri ardınca peşi sıra getiren, ey halleri değiştirip-dönüştüren, halimizi en güzel hale tebdil eyle"
Renkli Yumurtalar
Kırmızı Balık
Ayna
Sarımsak
Elma
Sirke
İğde
Sikke
Yeşillik ve Semene
Sümbül
Mum