.
.
Ehlader Araştırma Bölümü
Rahmet Resulü
“And olsun size kendi içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir.”
Tevbe / 128
Allah, kendi isimlerinden iki tanesini Hz. Peygamber’den (saa) başka hiçbir peygamber için kullanmamıştır. “rauf-u rahim” (çok şefkatli ve merhametlidir)
* Bu ayet-i kerimede ilahi rehberlerin sıfatları konu edilmiştir. Onlarla başka sıfatlara sahip olan insanlığın önder kabul ettiği kimseler arasında mukayese yapıldığında, Allah’ın beşeriyete olan lütfunu ve ilahi rehberlere mutlak itaatin lazım olduğunun işaretlerini göreceğiz.
1 – Resulullah (saa) insanların içinden çıkmıştır, onlardan biridir:
“Size kendi içinizden öyle bir peygamber gelmiştir.”
2 – Hz. Resulullah (saa) ümmetinin derdini dert edinmektedir:
"…sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir.”
3 – İslami önderler insanların sıkıntı ve zorluklarıyla hemdert olmalıdırlar:
"…sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir.”
4 – Allah’ın Resulü, insanların hidayet ve irşadı meselesini hafife almaz.
“O, size çok düşkündür.”
5 – Diğerlerine sözün etki edebilmesi için, onlar için yürekten hayır istenmeli, şefkatli olunmalı, karşılık beklenmemeli ve mütevazı olunmalıdır.
6 – İslami önderler herkese değil sadece müminlere çok şefkatli ve merhametlidir. Düşmanlara ise şedittirler.
* * *
Hz. Peygamber’e (saa) Eziyet ve Cefa
“Münafıkların içinde ‘O her şeye kulak kesiliyor’ diyerek Peygamberi incitenler vardır. De ki: ‘O kulak, Allah’a inanan ve müminlere inanan, sizin için hayırlı olan, içinizden inanan kimselere rahmet olan bir kulaktır.’ Allah’ın Peygamberini incitenlere can yakıcı azap vardır.”
Tevbe / 61
Hz. Peygamber (saa) şöyle buyurmuştur: “Her kim benim Ehl-i Beyt’ime eziyet ederse, Allah’ın laneti onun üzerine olsun.” Hz. Fatıma (sa) için ise şöyle buyurmuştur: “Her kim Fatıma’ya eziyet ederse, bana eziyet etmiştir.”[1]
Bilinçli bir rehberin sıfatlarından bazıları şöyledir; büyük bir sabır kapasitesi, tüm grupların sözünü dinlemek, insanlara muhabbet ile yaklaşmak, ayıpları örtmek, tövbe ve özür yolunu insanlar için açık tutmak. Elbette, her sözün dinlenmesi her zaman razı olunacağı anlamına gelmez.
Eziyet ve cefa görmüş kimseyi himaye etmek gerekir. Allah, düşmanların Hz. Peygamber (saa) için söylediği ‘O her şeye kulak kesiliyor’ cümlesinin akabinde Hz. Peygamber (saa) için dört değeri beyan ediyor: “…sizin için hayırlı olan kulaktır”, “Allah’a inanan”, “…müminlere inanan”, “…rahmet olan bir kulaktır.”
- - - - - - - - - -
[1] - Mulhikatu Ahkaku’l Hak, c.18, s.439 – 458