.
.
İnsan bu dünyaya her türlü günahtan ve kötü huylardan temiz bir şekilde gönderilir. Bu dünyada yaşadıkça hatalar ve günahlar neticesinde de bu temizliği kaybeder ve yerini siyahlıklar doldurur. İnsanın kalbini katılaştıran, körelten en büyük etken elbette ki günahlardır.
Allah insanın hem dünyasını ve hem ahiretini gözetir. Bunun için de hem dünyamız güzel olsun ve kalbimiz körelmesin ve hem de ahiretimiz güzel olsun diye bize yol gösterici peygamberler, kitaplar ve Ehl-i Beyt’i (as) göndermiştir.
Yüce Rabbimiz Enfal suresi 24. ayette şöyle buyuruyor:
يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱسْتَجِيبُوا۟ لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ
“Ey inananlar, sizi diriltecek, size can verecek şeylere çağırdıkları zaman Allah'a ve Peygambere icabet edin.”
Allah ve Peygamberi insanları ihya ederler, can verirler. Buradaki ihya ve can bulmaktan kasıt ruhun ve canın ihya olmasıdır.
Yine Enfal suresi 2. ayette buyuruyor ki:
إِنَّمَا ٱلْمُؤْمِنُونَ ٱلَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ ٱللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ
“İnananlar, ancak onlardır ki Allah anılınca yürekleri titrer.”
Dünya hayatında istesek de istemesek de kalbimizi körelten birçok şeyle karşı karşıya kalırız. Günahlarımız olsun ya da dış etkenlerle bizi olumsuz etkileyen etkenler olsun. Müminler öncelikle Allah’ın ayetleriyle ve devamında Peygamber ve Ehl-i Beyt’inin (as) sözleriyle, dualarıyla kendilerini ihya ederler ve kalplerinin katılaşmasını engellerler.
Mübarek Ramazan ayında bulunan en yüce fırsat geceleri yani İhya geceleri de kalbimizi saflaştırmak, günahlardan arındırmak, katılaşmasını engellemek için vardır ve değerlendirilmelidir.
Bu geceleri ihya ederken kendimizin de ihya olmamız gerekmektedir. İhya geceleri aslında insanın kendi canını, kalbini ve ruhunu ihya edeceği gecelerdir.
Peygamber (saa) ve Ehl-i Beyt’inden (as) gelen hadis ve rivayetler bizlere kalbimizi ihya eden ve katılaştıran şeyleri bildirmişlerdir ki kaç tanesine işaret ediyoruz.
Kalbi İhya Eden Noktalardan Bazıları:
1- Nasihat dinlemek:
İnsanın Allah’ın ayetlerini okuyup üzerinde tefekkür etmesi, Peygamber (saa) ve Ehl-i Beyt’inden gelen hadisleri okuyup üzerinde tefekkür etmesi, anne, baba, âlimler, büyükler, işin ehli olanlardan nasihatler dinlemesi kalbini ihya eden etkenlerdendir.
Hazret-i Ali (as) oğlu İmam Hasan’a (as) şöyle buyurdu:
احيي قلبک بالموعظة
“Kalbini nasihatlerde ihya et.”
Hazret-i Resulullah’ın (saa), Hazret-i Cebrail’den (as) kendisine nasihat etmesini istediği hadis meşhurdur. “Ey Muhammed! Nasıl yaşarsan yaşa bil ki sen de bir gün öleceksin. Ey Muhammed! Nasıl yaşarsan yaşa bil ki her yaptığının neticesini alacaksın. Ey Muhammed! Kimi, neyi seversen sev bil ki sonunda ondan ayrılacaksın.”
2- Kur’an okumak ve Allah’ı zikretmek kalbi ihya eden etkenlerdendir.
3- Günahlardan tövbe etmek kalbi ihya eden etkenlerdendir.
4- Namaz ve ibadet insanın kalbini ihya eden etkenlerdendir.
5- Başkalarının sıkıntısını gidermek ve iyi şeyler yapmak kalbi ihya eden etkenlerdendir.
6- Salih insanlarla irtibatta olmak.
Salih insanlar insana Allah’ı, ölümü, hesap ve kitabı hatırlatır. Bu insanlar insanın kalbini ihya ederler.
7- İnsanın dilini kontrol etmesi.
En fazla günah işlediğimiz uzvu kontrol altında tutmak yani günah işlemesine engel olmak kalbimizi ihya eder.
8- Sıkıntı ve problem vaktinde isyan etmemek kalbi ihya eder.
9- Hayatımızda ki her işte ihlaslı olmak kalbi ihya eder.
Kalbi Katılaştıran Etkenlerden Bazıları:
1- Günah.
Günah üstüne günah işlemek, tövbeyi geciktirmek insanın kalbini katılaştırır. Hadiste her günahla insanın kalbinde siyah bir nokta oluştuğu, tövbe edilmeyip üzerine günah işlendiğinde bu siyah noktanın genişlediği ve en sonunda kalbinin tamamını kaplayıp köreltip, katılaştırdığı buyrulmaktadır.
2- Ölü insanlarla irtibatta olmak.
Yani yaşıyor görünüp ölmüş olan insanlar. Kalpleri, canları, ruhları körelmiş katı kalpli insanlar. Hazret-i Ali (as) böyle insanlara ‘yaşayan ölüler’ tabirini kullanmaktadır. Bu tür insanlarla irtibat insanın kendi kalbinin de ölmesine sebep olur. İnsanı Allah’tan uzaklaştıran en önemli etkenlerden biri kötü arkadaştır.
Farsça bir şiirde şöyle der şair:
‘Kötü arkadaş, kötü yılandan daha kötüdür. Yılan sadece insanın bedenine zarar verirken, kötü arkadaş hem cana ve hem imana zarar verir.’
3- Mümin insanların gıybetini etmek ve onlara iftira etmek de kalbi öldüren etkenlerdendir.
4- Yemekte aşırıya kaçmak insanın kalbini katılaştırır.
5- Haram lokma kalbi katılaştıran en önemli etkenlerdendir.
Bu saydıklarımız kalbi ihya eden ve körelten etkenlerden sadece birkaçı idi.
Dikkate almamız gereken şey şudur ki günahlar ve hatalar insanını kalbini köreltir ve bunun tek ilacı tövbe ve istiğfar ederek kendimizi arındırmak ve körelen kalbi ihya etmektir.
Bereketli Ramazan ayı ve özellikle ihya geceleri kalbimizi ihya etmek için en büyük fırsattır.
Gelin bu geceleri ihya ederken kendimizi de ihya edelim.