.
.

Ehlader Araştırma Bölümü

İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamanei geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada, Siyonist rejimin vahim durumuna Siyonistlerin kendi bakış açısından işaret ederken, gasıp rejimin üst düzey yetkilileri arasında "karışıklık" ve "şaşkınlık" olduğunu belirtmişti.

Bu konu hakkında Siyonist Rejim konusunda bölgesel çalışmalar yapan strateji uzmanı Dr. Hasan Hicazi, bu röportajda, Siyonist rejimin karar alma sistemindeki bu "karışıklık" durumunu derinlemesine inceliyor ve Siyonist rejimin yönetimi içindeki devam eden anlaşmazlık ve kargaşasının bazı temel nedenlerini açıklıyor.

 * * *

 

Soru: Ayetullah Hamanei, Siyonist rejimin yöneticilerinin karışıklığı ve şaşkınlığı hakkında konuştu. Bu karışıklığın ardındaki gerçek nedir? Ne kadar şiddetli? Etkileri ve sonuçları nelerdir?

Hasan Hicazi: Birinci sorunuza gelince, Seyyid Ali Hamanei'nin bu konudaki açıklamalarının hayallere veya sloganlara değil, gerçeklere, veri analizlerine ve rejimin küresel ölçekte karşı karşıya olduğu iç krizlere, bölünmelere ve zorluklara ilişkin bir anlayışa dayandığı konusunda şüphe yoktur.

Şüphesiz ki bu Siyonist rejim, kendisi için yarattığı temel bir kriz ve ikilemi yaşıyor. Bu, onu her yönden çevreleyen kimlik, seçenekler ve zorlukların krizidir. Bu kriz yakın zamanda çok şiddetli bir biçimde kendini zaten gösterdi.

Bu rejim aslında gelecekteki vizyonu, kimliği, sistemlerinin ve yasalarının doğası, yetkilileri arasındaki ilişki, temel kurumların rolü, yasal otoritenin konumu vb. ile ilgili iç anlaşmazlıklara gömülmüş durumdadır. Anlaşmazlık bu konular ve yönetimin doğası etrafında dönmektedir: Siyonist rejim, laiklerin istediği gibi liberal demokratik bir rejim mi olacak? Yoksa Yahudi hukukunu dikkate alan, yani özellikle Yahudilere hitap eden ve düzenlemelerinin ve gerekliliklerinin çoğunu Yahudi hukukuna dayandıran bir sistem mi olacak? Hepsi muallakta.

Bu konu aslında, laik ve dini hareketler arasında çatışmanın eşiğine gelen derin bir ayrışmayı vurguluyor. Bu çatışma, rejimi iç çöküşün eşiğine getirdi ve rejimin yıkılmasına ve dağılmaya, bölünmeye ve iç çatışmaya sürüklenmesine yol açabilecek en tehlikeli faktörlerden biri oldu.

Bu durum rejimi zayıflatıyor, konumunu zayıflatıyor ve uluslararası alanda olumsuz yansımalara yol açıyor.

*

Soru: Evet, bu konu, tanık olduğumuz savaşa ve bu savaşta başlangıca rağmen ve özellikle savaşın nasıl yürütüleceği konusunda fikir ayrılıklarının ortaya çıkmasıyla, meydan okuma karşısında birliğin başlangıcına rağmen tekrar gündeme geldi: İsrailliler savaşı sonuna kadar mı sürdürecekler yoksa bu çatışmayı sona erdirmek için özel çözümler mi benimseyecekler?

Hasan Hicazi: Siyonist camiada ve parlamentoda sağcılar, ufukta, net bir zaman dilimi veya savaşın bir sonraki aşaması için uygun bir planlama olmadan savaşmakta ısrar ediyor. Bu seçenek, onu Filistin halkı ve çevresindeki bölgelerle sürekli bir çatışma durumuna sokuyor.

Bu çatışma aynı zamanda bu rejimin çeşitli düzeylerde zayıflamasının habercisi olabilir. Netanyahu ve yandaşları gerçeği kavrayamazlarsa büyük bir bataklığa doğru gidecekler ve bazı generallerin tarif ettiği gibi kavrulmuş bir toprak haline gelmeye doğru gidecekler. Bu savaşı sürdürmek İsrailliler için maliyetli bir çaba olacak ve ekonomik, askeri ve diğer yeteneklerine dayalı olarak durumları ve varoluşları, iç dinamikleri ve sürdürülebilirlikleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.

Şu anda içinde bulunduğumuz bu yükselen yörüngede devam edersek, [Siyonist] rejimin sonunun başlangıcına ve çöküşüne tanık olabiliriz. Ayetullah Hamanei’nin öngörüleri de bunu gösteriyor gibi görünüyor. Bu öngörüler şu noktalar etrafında dönüyor: Rejim, iç güç mücadeleleriyle devam etmekten aciz ve çöküşe yaklaşıyor; dış zorluklarla yüzleşemiyor; inatla ve kibirle bir savaş verdiğini ve mutlak zafer elde ettiğini iddia ediyor.

Ancak Aksa Tufanı Operasyonu’nda, Gazze Şeridi karşısında rejimin tam bir çaresizliğine ve Lübnan, Irak, Yemen ve diğer cephelerden gelen ek destek cephelerine tanık olduk; bu, rejimi ciddi şekilde zayıflattı ve birçok zaafını açığa çıkardı.

Ayrıca, İran İslam Cumhuriyeti'nin 13 Nisan'da [2024] gerçekleştirdiği büyük çaplı operasyon, [Siyonist] rejimin zayıflığını ve kırılganlığını ve kendini savunamamasını gösterdi. İslam Cumhuriyeti'nin bu rejime ağır bir darbe indirebileceğini gösterdi. Ek olarak Arap ve bazı bölge ülkelerinin [Siyonist] rejime sağladığı destek olmasaydı, daha fazla füze [işgal edilen] topraklara ulaşacak ve önemli hasara yol açacaktı.

Maneviyatın Zarureti ve Kökeni Maneviyatın Zarureti ve Kökeni

Bu noktada, Siyonistler güç denklemlerini dengeleme yeteneklerinin çok zayıf olduğunu hissediyorlar. Bunun nedeni, karşılaştıkları zorlukların yoğunlaşmış olması ve tehlikelerin her geçen gün daha da büyümüş olmasıdır. Bunlarla başa çıkmak için gerekli araçlardan ve yeteneklerden yoksunlar. ABD'ye aşırı güvenmeleri, rejimin çabalarını sürdüremediğini vurguluyor. Bu, uluslararası dinamiklerdeki değişimler vb. tarafından etkilenebilecek önemli bir risk oluşturuyor ve bu rejimin yolu kaçınılmaz çöküş ve yıkımın eşiğinde olabilir.

Bütün bu konular İsraillilerin zihnini meşgul etmiş, onları belirsizliğe ve karışıklığa sürüklemiş, geleceğe dair net bir öngörüye sahip olmamalarına neden olmuştur.

*

Soru: İslam Devrimi Lideri, Batı analizlerine atıfta bulunarak, Siyonist rejimin yıkımın eşiğinde olduğunu ve Siyonist projenin son nefesini verdiğini vurguladı. İsrail'e ilişkin mevcut kamu algısı neyi yansıtıyor ve bu konuda elle tutulur göstergeler var mı?

Hasan Hicazi: Siyonistlerin şu anda yaşadığı gerçekliğin, bu rejimin daha önce hiç karşılaşmadığı, iç bölünme, iç rekabet ve dış tehditler açısından tehlikeli bir aşamaya işaret ettiği şüphesizdir.

İçeride, evet, İsrailliler arasında, kendisini liberal-demokratik olarak adlandıran ve bu rejimin mevcut biçimine bağlı kalmakta ısrar eden laik bir hareket ile dikey bir uçurumun açık ve derin bir işareti var. Bu, laik hareketin ve Aşkenazi sınıfının meseleleri kontrol etmesine izin veren bir formüldür. Bu sınıf büyük ölçüde bu harekete aittir. Bu sınıf veya hareket, çıkarlarını ve varlığını kamusal yaşamda, siyasi, kültürel ve sosyal alanlar gibi çeşitli düzeylerdeki nüfus aralığında savunur. Diğer tarafın kendilerine hâkim olmasını önlemek için mücadele ederler, bu da sağcı hareketin içindeki dini bir hareket ve ezilen sınıftır - Mizrahi Yahudi sınıfı veya onlarla ortak noktaları olanlar.

Bu konu, içeride büyük bir zorlukla karşı karşıya olduklarını teyit ediyor. Savaşı destekleyenler ile durdurmak isteyenler arasında bir ayrışmaya tanık olduk ve bu, içeride bu ikilemi daha da kötüleştirebilecek bir faktör. Benjamin Netanyahu ve siyasi kabinesini bu savaştaki yenilgi ve başarısızlıktan sorumlu tutanlar var ve onları bu savaşın sonuçlarından ve İsraillilerin hala sonuçsuz bir şekilde ödediği maliyetlerden sorumlu tutuyorlar. Benjamin Netanyahu, İsraillileri tüm cephelerde bir katliama sürükleyerek ve onları hiçbir faydası veya sonucu olmayacak uzun ve yıpratıcı bir savaşa sokarak mutlak kararlılık seçeneğine doğru ilerliyor.

Bu konu, çok sayıda görüş ve belirli bir duruş konusunda fikir birliğinin olmamasında açıkça görülmektedir. Bu durum, Siyonist rejimin politikalarına, savaşı sürdürme ısrarına, cinayetlere ve tüm bu politikaların sahada başarısız olmasına da yansımıştır.

İsrail, Filistinlilerle çatışmayı çözmede en yüksek beceriksizliği gösterdi. İsrail, yenemeyeceği birden fazla cepheyle karşı karşıya ve bunun karşısında darbeler alıyor ve bu cepheleri kontrol altına almaya çalışıyor. Bu, Siyonist rejimin stratejik konumunu, caydırıcılık yeteneğini ve çatışmaları çözme yeteneğini kaybettiğini, bu rejimin düşüşe, zayıflığa ve hayatta kalma ve dayanıklılık unsurlarının çoğunun kaybına doğru gittiğini gösteriyor.

Şüphesiz Ayetullah Hamanei'nin açıklamalarının odak noktası, bu konuların hepsinin, yetmiş beş yıldan uzun süredir bölgede yüksek nüfuz ve yüksek statüye sahip, kimsenin eşleşemeyeceği veya meydan okuyamayacağı güçlü bir otorite olmayı başaran bu rejimin yıkımının göstergeleri olduğuydu. Bu rejim, hiçbir cephede hiçbir şey başaramadığı ve her taraftan saldırı altında olduğu gerçeğini ve aşağılayıcı bir duruma doğru ilerlediğini gizlemeye çalışıyor. Sadece kendini koruyamadığı yetmezmiş gibi, aynı zamanda yerleşimcilerine güvenli bir geleceğe sahip olacaklarını da garanti edemiyor.

Bütün bunlar, bu rejimin her düzeyde istikrarsızlık, çürüme ve düşüş halinde olduğunu doğruluyor. Benjamin Netanyahu ve sağcı hükümetteki ortakları savaşmaya devam ederse, iç çöküş ve dağılmanın başlangıcına dair açık işaretler görebiliriz ve ayrıca hükümetin güvendiği birçok yeteneğin kaybını görebiliriz. Özellikle de Amerika, bu rejimin sonuç vermeyecek bir savaş başlattığına gerçekten inanırsa; işte o zaman dibi görecektir.

Bütün bu etkenler, bu rejimin çok kötü bir durumda olduğunu ve giderek artan, artık uzak bir ihtimal olmayan varoluşsal bir tehdit düzeyine ulaşabilecek tehditlerle karşı karşıya kalacağını teyit ediyor.

Genel tablo, bu rejimin benzeri görülmemiş iç ve dış zorluklarla karşı karşıya olduğu yaklaşımını netleştiriyor. Genel tablo, [Siyonist] rejimin kendini koruyamadığı, düşmanlarını caydıramadığı ve aslında bölgedeki tüm Direniş güçlerinin hedefi olduğu farklı bir aşamayla karşı karşıya olduğumuzu doğruluyor. Bu yolda devam edip ısrar ederek -ki bu, Netanyahu ve sağ kanattaki müttefiklerinin pozisyonlarına ilişkin okumalarımıza göre şu anda gerçekleşiyor gibi görünüyor- bu rejim büyük bir savaşa, enerjisini tüketecek, yüksek bir maliyete yol açacak ve Allah'ın izniyle çöküşüne yol açacak bir savaşa doğru ilerleyecek.

Editör: Hasan Bedel