.
.

Ehlader Araştırma Bölümü

Bismillahirrahmanirrahim

 

 

Bayramlar, sevinç ve mutlulukların yaşandığı, kırgınlıkların, dargınlıkların ve kin adavetlerin kaybolduğu, sevgi ve muhabbetlerin, dostluk ve kardeşliklerin çoğaldığı, pekiştiği veya tesis edildiği, güzelliklerin paylaşıldığı, sorunlu ilişkilerin tamir edildiği, unutulmuşların hatırlandığı, gülücüklerin dağıtıldığı, üzüntü ve kederlerin yok olduğu ya da olması gerektiği bir gündür. İslami bir rengi olan bayramların ise, bunlara ilaveten yapılan ibadet ve itaatlerin, günahtan ve nefsaniyetlerden uzaklaşmanın ödüllendirildiği bir gündür. Ne mutlu onlara ki yılda birkaç gün değil, her günleri bayram olmuş olsun.

Bütün bunların en mükemmel şekliyle yaşanacağı ve gerçekleşeceği, evrensel İlahi hakimiyetin, tevhid ve adaletin tesis edileceği Mehdevi kıyam ve zuhur günü, bütün inananlar, mazlumlar ve müstazaflar asıl bayramlarını yaşayacaklardır inşallah.. Her şeyleriyle o güne hazır olan ve sabırsızlıkla o muhteşem ve eşsiz günü bekleyenlere ne mutlu…

Dünyada, özellikle İslam âlemindeki, bilhassa Filistin ve Gazze’deki olumsuzlukları, acıları, zulüm ve haksızlıkları, gaddarlık ve vahşilikleri, maneviyat ve güzelliklerden uzaklaşmaları, tefrika ve fitneleri, felaket ve afetleri, fakr u zaruretleri gören, duyarlı, inançlı, insaf ve izan sahibi insanların hakiki bir bayram yaşayabilecekleri elbette düşünülemez.

Filistin başta olmak üzere dünyanın muhtelif bölgelerindeki zulümleri, süper müstekbirlerin ve azgın Siyonistlerin, mazlum kardeşlerine yaptıklarını gören, birinci kıblesini hala esarette gören bir Müslümanın gerçek bir bayram coşkusu yaşaması nasıl mümkün olabilir?!

Bugün bizim bayramımız, bayramları zehir edilenlerin imdat feryatlarına kulak vermektir..

Safımızı mazlumlardan, müstazaflardan, hak ve hakkaniyetten yana belirlemektir.

Şeytan ve Şeytanilere uzak, Rahman ve Rahmanilere yakın durmaktır…

İslam ve Müslümanların, menfaat ve maslahatını her şeyden önde tutmaktır…

Ümmeti bölüp parçalamaya çalışan fitne ve fesat odaklarına fırsat vermemektir…

Ümmetin vahdet ve birliğini önemsemektir…

Kutsallarımıza ve İlahi-insani değerlerimize sahip çıkmaktır…

Bayramlarını ve mutluluklarını bunda gören bütün müminlerin bayramı kutlu, bereketli ve hayırlı olsun…

 

1- Hz. Emirü’l-Müminin Ali (a.s):

كُلُّ يَومٍ لا يُعصَى اللّه فيهِ فَهُوَ عِيدٌ.

“Günah işlenmeyen her gün bayramdır!”[1]

 

2- Hz. Resulullah (s.a.a):

يُغفَرُ لِصاحِبِ الأضحِيَّةِ عِندَ أوَّلِ قَطرَةٍ تَقطُرُ مِن دَمِها.

“Kurbanın kanının ilk damlası yere döküldüğünde, kurban sahibi bağışlanır.”[2]

 

3- İmam Muhammed Bâkır (a.s):

مَا مِنْ عَمَلٍ أَفْضَلَ يَوْمَ اَلنَّحْرِ مِنْ دَمٍ مَسْفُوكٍ أَوْ مَشْيٍ فِي بِرِّ اَلْوَالِدَيْنِ أَوْ ذِي رَحِمٍ قَاطِعٍ.

“Kurban Bayramı gününde şu üç amelden daha faziletlisi yoktur: Kurban kesmek, anne-babaya iyilik etmek için harekete etmek ve ilişkisini kesmiş bir akrabaya sılayı rahim yapmak için yola koyulmak.”[3]

 

4- Hz. Resulullah (s.a.a):

مَن صَدَقَت نِيَّتُهُ ، كانَت أوّلُ قَطرَةٍ لَهُ كَفّارَةً لِكُلِّ ذَنبٍ.

“Doğru bir niyete sahip olan kimsenin kurbanının ilk damlası günahının keffareti olur.”[4]

 

5- Hz. Resulullah (s.a.a):

إنَّما جَعَلَ اللّه ُ الأضحى لِشبَعِ مَساكِينِكُم مِنَ اللَّحمِ فَأطعِمُوهُم.

“Allah kurbanı, fakirleriniz ete doysunlar diye teşri etmiştir. O halde doyurun onları.”[5]

 

6- Bayram namazının kunutundaki önemli dua:

اَللَّهُمَّ أَهْلَ الْكِبْرِيَاءِ وَ الْعَظَمَةِ وَ أَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ أَهْلَ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ أَهْلَ التَّقْوَى وَ الْمَغْفِرَةِ أَسْأَلُكَ بِحَقِّ هَذَا الْيَوْمِ الَّذِي جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمِينَ عِيداً وَ لِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهِ عَلَيْهِ وَ آلِهِ ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ مَزِيداً أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تُدْخِلَنِي فِي كُلِّ خَيْرٍ أَدْخَلْتَ فِيهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تُخْرِجَنِي مِنْ كُلِّ سُوءٍ أَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلَيْهِمْ أَجْمَعِينَ‏ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ خَيْرَ مَا سَأَلَكَ مِنْهُ عِبَادُكَ الصَّالِحُونَ وَ أَعُوذُ بِكَ [فِيهِ] مِمَّا اسْتَعَاذَ مِنْهُ عِبَادُكَ الصَّالِحُونَ [الْمُخْلِصُونَ‏].

“Allah’ım! Ey ululuk ve azamet sahibi; ey cömertlik ve ceberût sahibi; ey af ve rahmet sahibi; ey takva ve mağfiret ehli (sakınılmaya ve affetmeye layık)! Müslümanlar için bayram ve Muhammed (sallallahu aleyhi ve âlih) için birikim, şeref ve (faziletinde) artış vesilesi kıldığın bugün hakkına senden Muhammed ve Âl-i Muhammed’e salât etmeni, Muhammed ve Âl-i Muhammed’i dâhil ettiğin her hayra beni de dâhil etmeni ve Muhammed ve Âl-i Muhammed’i (salavâtın onun ve onların üzerine olsun) çıkardığın her kötülükten beni de çıkarmanı diliyorum. Allah’ım! Senden salih kullarının istediği şeylerin en iyisini istiyorum ve salih kullarının sana sığındığı şeylerden ben de sana sığınıyorum.”

İmam Hasan'ın Mazlumiyeti İmam Hasan'ın Mazlumiyeti

 

7- Tevhid, ubudiyet ve teslimiyet kahramanları:

Kurban bayramlarında en çok hatırlanması gereken konulardan birisi Hz. İbrahim, Hz. Hacer ve Hz. İsmail’in Allah’a karşı teslimiyetleridir.[6]

 

8- Hz. İsmail’in fidyesi:

Uyunu Ahbari’r-Rıza kitabında nakledilen bir hadiste geçtiği üzere Mina’da kurban edilen kurbanların hepsi Hz. İsmail’in fidyesidir. Onun gösterdiği teslimiyet ve fedakarlıktan dolayı. Dolayısıyla bütün kurbanlarda onun da sevabı vardır.

 

9- Zibh-i Azim:

Kurban Bayramı’nın özel amellerinden birisi de İmam Hüseyin’i (a.s) ziyaret etmektir. Kurban görevine en iyi amel eden İmam Hüseyin’dir (a.s).

 

10- Kurban Adabı:

Kurban Bayramından sadece kavurma şölenini anlamak ne kurbanı anlamaktır ne de bayramı. Bu yüzden kurban gününde asıl muhtaç olanları, yıl içerisinde çok fazla et alma imkânı olmayanları hatırlamak gerekir. Bu yüzden kesilen kurbanın üçe bölünmesini, bir kısmını muhtaçlara, bir kısmını konu komşuya hediye, bir kısmını da kendi aile fertlerine ayırmak tavsiye edilmiştir.

Yardım kuruluşlarımız özellikle Gazze ve Yemen’deki kardeşlerimize kurbanları ulaştırma hareketi başlatmış durum-dalar. Bu konuda inşallah her zamankinden çok çok daha fazla duyarlı olmamız gerektiğini anlatmaya gerek yok yok herhalde.

 

11- Dört önemli geceden birisi:

İmam Cafer Sâdık’ın (a.s) nakline göre Hz. İmam Ali (a.s) yılın dört gecesini ibadete ayırmayı severdi: Receb ayının ilk gecesi, Şaban ayının 15. gecesi, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi.”

 

12- Kurban gününün amelleri:

Son olarak Kurban Bayramı Günü’nün amellerini kısaca verelim:

* Gusletmek; müekked sünnettir.

* Bayram namazı kılmak

* Kurban kesmek; müekked sünnettir.

* İmam Hüseyin’i (a.s) ziyaret etmek.

* Güne ait duaları okumak (Özellikle Sahife-i Seccadiye’nin 48. duası)

* Nüdbe duasının da hem bugünde hem de diğer bayramlarda okunması müstehaptır.

* Sılayı rahimde bulunmak, özellikle anne-baba ziyareti.

* Bayram tekbirleri: Bayram günü öğle namazının ardından başlayarak, bayramın üçüncü gününün sabah namazına kadar meşhur tekbirleri söylemek müstehaptır.

Kurban Bayramı’nın tekbirleri şöyledir:

اَللهُ اَکبَرُ اَللهُ اَکبَرُ، لا اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَ اللهُ اَکبَر اَللهُ اَکبَرُ، و للهِ الْحَمْدُ اَللهُ اَکبَرُ عَلی ما هَدانا ااَللهُ اَکبَرُ عَلی ما رَزَقَنا مِنْ بَهیمَةِ الانعامِ وَ الْحَمْدُ لِلّهِ عَلی ما أبْلانا.

“Allah daha büyüktür, Allah daha büyüktür. Allah’tan başka ilah yoktur ve Allah daha büyüktür, Allah daha büyüktür. Allah’a mahsustur bütün övgüler. Allah-u Ekber bizi hidayet ettiği için. Allah-u Ekber bizi hayvanların etinden rızıklandırdığı için. Bizi imtihana tabi tutan Allah’a hamdolsun.”

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - -


[1] Razî, Nehcü’l-Belağa, Hikmet: 4289
[2] Sadûk, Men Lâ Yahzuruhü’l-Fakih, c. 2, s. 214
[3] Sadûk, el-Hisâl, c. 1, s. 298
[4] Deâimü’l-İslam, c. 1, s. 148
[5] Sadûk, sevabü’l-A’mâl, s. 59
[6] Saffat, 101-111

Editör: Hasan Bedel