.
.
Ehlader Araştırma Bölümü
İnsan hakları, Amerika Birleşik Devletleri'nin her zaman dünya çapında savunduğunu iddia ettiği bir kavramdır ve bunu son on yıllarda hegemonyasını genişletmek ve diğer hükümetleri eleştirmek için bir araç olarak kullanmıştır. Neredeyse son çeyrek asırda çeşitli ABD yönetimleri tarafından çok sayıda ulus insan haklarını ihlal etmekle suçlanmıştır ve Amerika Birleşik Devletleri'nin demokrasi ve insan hakları kurmak adına işgal ettiği birçok toprak vardır. Ancak gerçekte, çeşitli raporlara ve araştırma bulgularına göre, bugün Amerika Birleşik Devletleri'nin kendisi dünyadaki en büyük insan hakları ihlalcisidir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde insan hakları ihlalleri
2023'te Amerika Birleşik Devletleri'nde 1.200'den fazla kişi polis tarafından öldürüldü. Siyahi Amerikalılar ABD nüfusunun yalnızca %13'ünü oluştururken, ABD polisi tarafından öldürülenlerin %27'si siyahidir. Dahası, polis tarafından öldürülen Siyah bireylerin yaklaşık %20'si silahsızdı.
· Geçtiğimiz yıl, Birleşik Devletler güney sınırında 45.000'i çocuk olmak üzere 1,7 milyondan fazla göçmeni tutukladı. ABD hükümetinin bu göçmenlere yönelik muamelesi, 557 göçmenin ABD sınır görevlileriyle karşılaşmaları nedeniyle öldürülmesiyle sonuçlanarak can kayıplarına dahi yol açtı. Bu rakam 1998'den bu yana en yüksek sayıyı işaret ediyor ve her yıl istikrarlı bir şekilde artıyor.
Amerika Birleşik Devletleri, dünyada en fazla sayıda tutuklu bulundurmaya devam ediyor. 2023'te, yaklaşık 2 milyon kişi ABD hapishanelerinde tutukluydu. Ayrıca, ABD, dünya çapında en fazla kadın tutukluya sahip ülke olup, dünyadaki kadın tutuklu nüfusunun üçte birini oluşturmaktadır. Son yıllarda, Amerikan hapishanelerindeki korkunç hijyen ve sağlık koşullarını vurgulayan çok sayıda rapor yayınlanmıştır.
· 19. yüzyılda köleliğin kaldırılmasına ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı yasal reformlara rağmen, Amerikan toplumunda hala siyah insanlara karşı çok sayıda baskı ve ayrımcılık örneği var. Son zamanlarda yapılan güvenilir bir anket, siyahi Amerikalıların %75’inin ten rengi ve ırkı nedeniyle günümüzde fiziksel olarak zarar görmekten veya taciz edilmekten korktuğunu ortaya koydu. İstatistikler ayrıca, ABD'de siyah insanlara karşı işlenen nefret suçlarının sayısının son yıllarda yaklaşık %40 arttığını gösteriyor.
Siyah Amerikalılar ayrıca diğer ırksal gruplara kıyasla önemli ekonomik zorluklar yaşıyor. İstatistikler, Los Angeles'taki evsiz nüfusun üçte birinin Siyah olduğunu ve altı Siyah Amerikalıdan birinin hayatlarının bir noktasında evsiz kaldığını ortaya koyuyor. Dahası, son konut verileri, Siyahi Amerikalıların yaklaşık %20'sinin ev sahibi olduğunu, beyaz Amerikalıların ise %70'inden fazlasının ev sahibi olduğunu gösteriyor. Bu fark, Siyah insanların diğer ırklara kıyasla gelir seviyelerinde de belirgindir.
· Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kamu güvenliği durumu her geçen yıl kötüleşiyor ve şiddet suçları bu ülkede yaygın olmaya devam ediyor. Sadece 2021'de ABD'de 693 toplu silahlı saldırı gerçekleşti, bu 2020'ye kıyasla %10'luk bir artış anlamına geliyor. Ayrıca, geçen yıl 40.000’den fazla Amerikalı vatandaş silahlı şiddet nedeniyle hayatını kaybetti.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çok sayıda evsiz birey sorunu önemli bir sorun olmaya devam ediyor. 2023'te ortalama olarak 653.000'den fazla Amerikalı vatandaş geceyi sokakta geçirdi ve evsiz kaldı.
· ABD yargı sistemi yıllardır güvenilirliğini yitiriyor ve sağlamlığı konusunda birçok şüphe var. Resmi istatistiklere göre, şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde 11.500'den fazla kişi haksız yere hapsedilmiş durumda. Bu kişilerin çoğu hayatlarının önemli bir bölümünü hapiste geçiriyor ve yalnızca sınırlı vakalarda tazminat alıyor. Şaşırtıcı bir şekilde, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 14 eyalette haksız mahkûmiyetler için tazminat konusunda herhangi bir yasal kılavuz bulunmuyor.
Amerika Birleşik Devletleri, insan ticareti ve zorla çalıştırma sektörünün geliştiği ülkelerden biridir. ABD Dışişleri Bakanlığı, her yıl 14.000 ila 17.000 kişinin Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçırıldığını tahmin ediyor. Ayrıca, tahminler ABD'de 300.000'den fazla çocuğun cinsel istismara maruz kalma riski altında olduğunu gösteriyor. 2018'de Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Filipinler ile birlikte insan ticareti açısından en kötü ülkelerden biri olarak derecelendirildi!
Küresel ölçekte insan hakları ihlali
· Brown Üniversitesi tarafından yapılan son bir araştırma, ABD'nin 11 Eylül sonrası savaşlarının doğrudan 940.000'den fazla kişinin ölümüne neden olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca araştırma, son 23 yılda bu savaşlar sonucunda 3,6 ila 3,8 milyon insanın da dolaylı olarak hayatını kaybettiğini gösteriyor.
· Sadece Afganistan'da, 20 yıllık ABD askeri operasyonu ve işgali, 30.000'den fazla sivil de dâhil olmak üzere 174.000 kişinin ölümüyle sonuçlandı. Aralık 2021 tarihli bir New York Times raporu, Irak, Suriye ve Afganistan’daki 50.000’den fazla ABDhava saldırısının on binlerce sivilin ölümüyle sonuçlandığını ortaya koydu.
- ABD hükümetine yönelik yaygın medya ve siyasi baskıya rağmen, ABD Guantanamo Körfezi gibi gizli hapishaneleri işletmeye devam ediyor. Son resmi raporlar, Guantanamo'da yaklaşık 40 kişinin tutuklu olduğunu ve bunların çoğunun henüz yargılanmadığını gösteriyor.
- CIA gibi ABD istihbarat teşkilatları, dünyanın en büyük insan hakları ihlalcileri arasındadır. Çeşitli ülkelerde gizli işkence merkezleri kurmaktan ve dünya çapında çok sayıda kaçırma olayına (Khalil el-Masri ve Usame Nasr dâhil kurbanlar) girişmekten, yüzlerce Amerikan ve Kanada vatandaşını on yıl boyunca yasadışı deneylere tabi tutan MKUltra gibi etik olmayan projelere kadar, kanıtlar inkâr edilemez.
· Amerika Birleşik Devletleri'nin yüzyıllardır süren tarihi, tıpkı bugün olduğu gibi, insan hakları ihlalleriyle doludur. Yerli Amerikalılar bunun başlıca örneğidir. Amerika'nın keşfedildiği yıllarda, özellikle 1492 yılında, Yerli Amerikalılar'ın nüfusu yaklaşık 5 milyondu. Yerleşimciler tarafından yapılan vahşi katliamlar nedeniyle, bu sayı birkaç yüzyıl içinde 250.000’e düştü. Bugün, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Yerli Amerikalılar ikinci sınıf vatandaş olarak yaşarken, insan haklarının çoğu kolayca ihlal ediliyor.
Sonuç olarak, Amerika Birleşik Devletleri kendini insan hakları için önde gelen bir küresel savunucu olarak konumlandırırken, geçmiş performansı sunulan kapsamlı belgelerde vurgulandığı gibi rahatsız edici ve endişe verici bir gerçeği ortaya koyuyor. Diğer ülkelerin insan hakları kayıtlarını eleştirmek için ahlaki otoriteye şüphesiz sahip olmayan bir ülke olan ABD, yıllardır birincil sanık pozisyonunu işgal ediyor.