.
.

Ehlader Araştırma Bölümü

Mübarek Şaban ayı'nın amellerinden birisi olarak bilinen Münacat-ı Şabaniye'nin okunması Ehl-i Beyt İmamlarının gözde amellerinden birisi olagelmiştir.

Zaten bu münacat ve yakarış duasını kaynaklarda ilk defa nakleden “İbni Haleveyh”[1] bu duaların Müminlerin Emiri Ali (as) ve onun soyundan gelen İmamlar tarafından Şaban ayında okunduğunu rivayet etmiştir.

İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi gibi oldukça güçlü bir yazma eserler koleksiyona sahip olan ve İran’ın Horasan eyaletinde bulunan İmam Rıza Türbesi’nin bahçesinde yer alan Astan-ı Kuds-i Rezevi Kütüphanesi sergi salonunda geyik derisi üzerine Kufi hat ile yazılmış Kehf suresi'nin 72. ayetinden Taha suresinin sonuna kadar İmam Hüseyin'e (as) atfedilen Kur'an-ı Kerim sergilenmektedir.

Dr. Hamid Rabei tarafından bu nüsha üzerinden alınan yazı karakterleri ile sanki Ali oğlu Hüseyin (as) yazmış gibi Münacat-ı Şabaniye metni hazırlanmış ve tıpkıbasım gibi okuyucusuyla buluşmaktadır.

Rahmet Peygamberine Eziyet ve Cefa Rahmet Peygamberine Eziyet ve Cefa

Aşağıdaki fotoğraf da İmam Hüseyin’in el yazısı ile hazırlanmış Kuran nüshası ve bir altındaki de Şabaniye Münacatı’dır.

Bu eşsiz tarihi eser İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamanei tarafından bu müzeye bağışlanmıştır. 
Dr. Hamid Rabei tarafından Münacat-ı Şabaniye metni
- - - - - - - - - -

[1] Bu münacatı rivayet eden kişi “İbni Haleveyh” künyeli, Gazi Ali b. Muhammed b. Yusuf b. Mehcur Farisi’dir.

Editör: Hasan Bedel