.
.
Ehlader Araştırma Bölümü
Üstad Muhsin Kıraati
“Yoksa Onu (Muhammed) uydurdu mu diyorlar? De ki: Eğer sizler doğru iseniz Allah’tan başka, gücünüzün yettiklerini çağırın da (hep beraber) onun benzeri bir sure getirin.”
Yunus, 38
Madem söz konusu ayet Kur’an’ın meydan okuması üzerine, o halde bu ilahi sonsuz mucizenin üstün yönlerine değinelim:
1 – Yüksek bilgi ve maarifin kısa kelimelere sığdırılması: Örneğin; kadın ve erkek hakkındaki şu ifadesi: ‘Kadınlar sizin için, siz de kadınlar için birer elbisesiniz.’[1] İlahi olmayanların kudretlerinin dayanıksızlığına vurgu yapmak için onları ‘örümceğin evine’ benzetmektedir.[2] Yahut da onların bir sivrisineği bile yaratma hususunda yetersiz sayışı.[3]
2 – Tatlı kelamlık ve tesir gücü (nüfuzu): Eğer bin defa da okunsa, eskimemektedir. Üstelik her okunuşta farklı neticeler alınmaktadır.
3 – Ahenk ve sözün musikisi: Kelimelerin makam ve ahengi özeldir. Eğer Kur’an’dan bir ayet Arapça konuşan kimselerin cümlelerinde yahut da rivayetlerin arasında yer alsa hemen fark edilir, anlaşılabilir.
4 – Kur’an’ın Genelliği: Delilden misale, dünyadan ahirete her konuyu ve ailevi, hukuki, siyasi, askeri, ahlaki, tarihi vs. birçok meseleyi kapsamaktadır.
5 – Kur’an’ın Gerçekçiliği: İçeriği sezgi ve tahminlere dayanmaz. Hatta hikayeleri dahi gerçek ve dayanağı olan anlatılardır.
6 – Evrensellik: İnsanlar hangi seviyede ve nerede olurlarsa olsunlar Kur’an’dan istifade edebilirler. Kur’an uzmanlık isteyen bir kitap keyfiyetinde değildir.
7 – Ebedilik: Beşeriyetin hayatı uzayıp bilim genişledikçe Kur’an’daki sır perdeleri daha bir aralanmaktadır.
8 – Rüşdünün artması: Düşmanların sayısının çokluğu ve darbelerin fazlalığına rağmen, Kur’an indiği o günden bugüne verdiği rüşdünü arttırmaktadır.
9 – Elde bulunan bir mucize: Herkesin elinde bulunabilen ve kelimelerden oluşan bir mucizedir.
10 – Hem mucize ve hem de kanun ve emirleri muhtevi bir kitaptır.
11 – Bu Kur’an, kimseden ders almamış ve okuma-yazma mahrumiyetinin olduğu bir bölgede yaşayan Hz. Peygamber’den (s.a.a) insanlara sunulmuştur.
12 – Onda azaltma ya da arttırma olmamış, tahrif edilmeden korunmuştur.
- - - - - - - - - -
[1] - Bakara, 187
[2] - Ankebut, 41
[3] - Hac, 73