.
.

Ehlader Araştırma Bölümü

Sebahattin Beyazak

 

 Rahmân ve rahîm Allah’ın adıyla

الَّذِينَ يُنفِقُونَ فِي السَّرَّاء وَالضَّرَّاء وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ


 

Ahlaki bir terim olarak; kötülük ve haksızlık yapanı, suç ve günah işleyeni, hatalı davrananı bağışlamak ve cezalandırmaktan vazgeçme  anlamıma gelen affetmek, insanoğluna mahsus bir haslet olup Kur’an-ı Kerim’de övgüyle bahsedilmiştir. Yüce Mevla’mız ayet-i kerimede “Onlar bollukta ve darlıkta sarf ederler, öfkelerini yenerler, insanların kusurlarını affederler. Allah iyilik yapanları sever”[1] buyurarak infakı, öfkeyi yenmeyi ve affetmeyi iyilik kapsamı içine koymuş, bunları yapanları da sevdiği kişilerden saymıştır.

 

Affetmenin yolu sevgiden geçmektedir. Birbirini seven insanlar Rasulullah’ın buyurduğu gibi:

“Birbirilerine kin tutmazlar, birbirilerine haset etmezler, birbirilerine sırt dönmezler, ilgiyi kesmezler. Birbirlerine üç günden fazla dargın durmazlar. Allah’ın emrettiği gibi kardeş olurlar.” 

Rızık ve İnsanın Çabası Rızık ve İnsanın Çabası

 

İnsanlar içinde, Yunus’un dediği gibi ‘Yaratılanı hoş görürüz Yaratandan ötürü’ diyerek aralarında sevgiyi tesis ederler ve af yolunu kolaylaştırırlar. Bu yolla kendilerine dini açıdan birçok faydalar sağladıkları gibi ruh sağlığı açısından da birçok faydalar elde etmiş olurlar.  

 

İnsan beşerdir. Bazen Rabbine karşı gelerek kendisine haksızlık yaptığı gibi, insanlara karşı da haksızlık yapabilir. Müslümana düşen görev, karşılaştığı haksızlığa mukabil hemen aynısıyla cevap vermek olmamalıdır. O zaman öfkemize yenik düşmüş oluruz ki; Rasulullah (saa) bu hususu, “Yiğit kişinin güreşte rakibini yenen değil, kızgınlık anında öfkesini yenen kimse” olduğunu bizlere veciz olarak bildirmiştir. Böyle bir durum karşısında asıl yapmamız gereken şey sabretmektir. Çünkü “Uğradığı bu haksızlık nedeniyle kişi sabrederse Yüce Allah’ın o kişinin şerefini artıracağını” Efendimiz bizlere haber vermiştir.



Bizler, affetmenin en güzel örneklerini yine bizlere en güzel örnek olarak gönderilen peygamberlerimizin hayatında görüyoruz. Bu sebeple de Yüce Allah’ın “Sen af yolunu tut, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir!”[2] hitabına muhatap olan Rasulullah’ın (saa), kendisine karşı düşmanlık ve kötülük yapanlara “Allah’ım kavmimi bağışla, çünkü onlar ne yaptıklarını bilmiyorlar” diyerek dua edişini, Hz. Yusuf’un da kendisini kuyuya atan kardeşlerine “Bugün azarlanacak değilsiniz, Allah sizi bağışlar. O, merhametlilerin en merhametlisidir.”[3] deyişini kendimize düstur edinmeliyiz.


           
Yazımızı Peygamberimiz’in yapmış olduğu bir dua ile bitirelim. 

“Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni ve bütün müminleri de bağışla!”

- - - - - - - - - - - - -


[1] Al-i İmran suresi 134
[2] Araf suresi 199
[3] Yusuf suresi 92
Editör: Hasan Bedel